Algemene Vragen
Voor welke doelgroep is PlaygroundVR geschikt?
De doelgroep waarvoor wij de virtuele speeltuin gemaakt hebben is kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar. Maar… iedereen is natuurlijk welkom om te spelen! Oudere vriendjes, vriendinnetjes, familie of verzorgend personeel kunnen allemaal meespelen.
Blijft de speeltuin altijd hetzelfde of verandert dit met de tijd?
De speeltuin vernieuwt van tijd tot tijd. Denk bijvoorbeeld aan veranderingen tijdens seizoenen óf speciale attributen tijdens feestdagen. Zo blijft de speeltuin altijd nieuwsgierigheid prikkelen en is er steeds iets nieuws te ontdekken.
Waar kan ik de speelinstructies / handleiding vinden?
Wanneer jullie PlaygroundVR opstarten zien jullie in het spel een kleine handleiding over hoe de controllers werken. Daarnaast kun je via deze link een videohandleiding vinden. Deze videohandleiding is gemaakt voor de Oculus Go, maar komt grotendeels overeen met het gebruik in de PICO G2 4K.
Hoelang kunnen de kinderen spelen in de speeltuin?
Ons doel is om kinderen een bijzondere ervaring te geven, maar tegelijkertijd niet urenlang met een VR-bril op te laten spelen. Daarom hebben wij de speeltijd gelimiteerd op 20 minuten. Net als een pauze op school. Even lekker ‘naar buiten’ om te spelen!
Wat is er voor kinderen te doen in de virtuele speeltuin?
De virtuele speeltuin is een vrije omgeving waarin kinderen zelf kunnen beslissen wat ze doen. Net zoals echt buitenspelen! In de speeltuin zijn verschillende materialen te vinden. Denk hierbij aan ballen, pionnen, stokken, blokken, maar ook bijvoorbeeld een dobbelsteen. Kinderen gebruiken hun eigen fantasie om hier spelletjes mee te maken. Daarnaast is er in de speeltuin zelf ook veel te ontdekken. Zo kunnen kinderen de hoge klimboom in of bijvoorbeeld over het water springen. Genoeg te ontdekken!
Kunnen de kinderen elkaar horen en zien?
Jazeker! De kinderen kunnen elkaar zien via hun eigen virtuele avatar. Deze avatars zijn in de vorm van dieren en kinderen kiezen deze op het begin. Wanneer ze de speeltuin ingaan kunnen kinderen praten met elkaar via de ingebouwde microfoon.
Worden wij op de hoogte gebracht van nieuwe updates?
Wanneer er een nieuwe update wordt uitgebracht of als er een ander leuk nieuwtje te vertellen delen wij dit met jullie via onze mailinglijst.
Wat is het nut van doelloos / vrij spelen?
Tegenwoordig spelen kinderen veel spelletjes waar vooraf door het spel zelf al een doel bepaald wordt of waar punten kunnen worden verzameld. Dit zorgt voor een beperkte ruimte van de creativiteit van de kinderen zelf. Juist dit is wat spelen zo leuk en gezond maakt. Tijdens echt buitenspelen hebben kinderen zelf de regie en controle. Dit gevoel wakkeren wij ook aan in de virtuele speeltuin. Hierdoor krijgen kinderen de ruimte om hun eigen belevingswereld te volgen en even hun kwetsbare situatie in het ziekenhuis weg te spelen. Op een manier die ze zelf fijn vinden.
Kunnen ouders, vriendjes en personeel meespelen?
Iedereen is welkom in de virtuele speeltuin, van jong tot oud! Hebben jullie meerdere VR-brillen met PlaygroundVR op de afdeling? Dan kunnen zij met deze brillen ook de virtuele speeltuin in.
Kunnen andere kinderen vanuit thuis ook meespelen? Of bijvoorbeeld klasgenootjes op school?
Op dit moment is het nog niet standaard mogelijk om ook vanuit thuis of school mee te spelen. Wil je dit samen met ons uitproberen? Neem contact op met ons via info@playgroundvr.nl.
Kunnen kinderen uit andere ziekenhuizen ook meespelen?
Elk ziekenhuis heeft een eigen virtuele speeltuin. Het is dus normaal gesproken niet mogelijk om zomaar een speeltuin van een ander ziekenhuis binnen te gaan. Kennen jullie collega’s in een ander ziekenhuis waar ook PlaygroundVR wordt ingezet? Laat het ons weten! Samen kunnen we een gezamenlijke speelsessie organiseren.
Is het mogelijk om mee te kijken met wat de kinderen zien in de VR-bril?
Hebben jullie in het ziekenhuis een VR-pakket van SyncVR met tablet erbij? Dan kunnen jullie meekijken wat de kinderen zien in de VR-bril. Mochten jullie hier problemen mee ervaren, neem dan contact op met SyncVR.
Hoe kunnen wij jullie bereiken als er een probleem is?
Als jullie vragen, ideeën of andere opmerkingen over de virtuele speeltuin hebben dan kunnen jullie altijd contact met ons opnemen. Dat kan via info@playgroundvr.nl. Wij reageren gewoonlijk erg snel.
Hoeveel kinderen kunnen er maximaal met elkaar samenspelen?
Op dit moment kunnen er tot acht verschillende kinderen samen spelen in de virtuele speeltuin. Dit is afhankelijk van het aantal VR-brillen dat jullie hebben op de afdeling. Zijn er twee VR-brillen aanwezig? Dan kunnen twee kinderen samen spelen.
Wij hebben zelf een gaaf idee. Kunnen wij deze aan jullie doorgeven voor ontwikkeling?
Wij staan altijd open voor toffe nieuwe ideeën! Stuur ons een berichtje met jouw idee naar info@playgroundvr.nl. We zijn benieuwd!
Wat kunnen wij in de toekomst van PlaygroundVR verwachten?
De virtuele speeltuin blijft continu in ontwikkeling. Maandelijks ontwerpen wij nieuwe speelattributen, gebieden of bijvoorbeeld nieuwe avatars! Daarnaast werken wij ook aan de mogelijkheid om met tablet en laptop mee te spelen. Over concrete ontwikkelingen houden we jullie op de hoogte via de mailinglijst.
Hoe draagt PlaygroundVR bij aan het verblijf van de kinderen op de afdeling? Hoe kunnen we PlaygroundVR toepassen?
In verschillende ziekenhuizen wordt de virtuele speeltuin gebruikt als moment van plezier en ontspanning gedurende de dag, voor operaties óf na operaties. Tijdens het verblijf op de kinderafdeling kunnen veel kinderen even niet meer doen wat ze het liefste doen… buitenspelen! Met PlaygroundVR brengen jullie het buitenspelen gevoel naar het ziekenhuisbed toe. De kinderen zijn zo eventjes in een andere wereld en kunnen ontdekken, spelen en andere kinderen ontmoeten.
In welke talen is PlaygroundVR beschikbaar?
Op dit moment is de virtuele speeltuin beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits. Mis je een taal? Laat het ons weten!
Kunnen wij PlaygroundVR eerst eens uitproberen?
Speciaal voor ziekenhuizen die PlaygroundVR niet kennen beiden wij een gratis proefpakket aan. Deze kunnen jullie aanvragen via ons of via onze partner SyncVR.
Wordt PlaygroundVR vergoedt?
Op dit moment wordt PlaygroundVR niet vergoedt door een partij als bijvoorbeeld een zorgverzekeraar.
Welke VR-bril hebben we nodig om PlaygroundVR te gebruiken?
PlaygroundVR is op dit moment beschikbaar voor de Oculus Go en PICO G2 4K. We werken aan implementaties voor de Oculus Quest en Vive Focus Plus.
Hoe vaak kunnen we PlaygroundVR gebruiken op één dag?
Jullie kunnen PlaygroundVR zo vaak als je wilt inzetten op één dag. Hieraan is geen limiet. Wel raden wij aan om de speelsessies zoveel mogelijk af te wisselen tussen kinderen.
Zijn er bijwerkingen of andere nadelige effecten?
Tijdens het gebruik van PlaygroundVR adviseren we een maximale speeltijd van 20 minuten. Dit hebben wij ook ingebouwd in het spel. Na 20 minuten krijgt de speler een melding dat de speeltijd voorbij is en ze de bril af kunnen zetten. Hiermee dragen wij bij aan verantwoord gebruik van de VR-brillen. Daarnaast adviseren wij om per patiënt te beoordelen of VR op dit moment voor hem of haar geschikt is. Sommige kinderen kunnen misselijkheid of desoriëntatie ervaren. Wanneer dit gebeurd raden wij jullie aan om de VR-bril direct af te zetten.
Kunnen we PlaygroundVR ook op een tablet of smartphone spelen?
Op dit moment is PlaygroundVR nog niet beschikbaar op een tablet of smartphone. Dit is een van onze ontwikkelingspunten voor in de toekomst.
Is de effectiviteit van PlaygroundVR bewezen?
Er zijn geen wetenschappelijke studies uitgevoerd om de effectiviteit van PlaygroundVR te bewijzen. Wij communiceren PlaygroundVR dan ook niet als een pijnverlichtend instrument of middel om sneller te revalideren. Wel zien wij veel positieve ervaringen op het gebied van ontspanning en patiëntbeleving in het ziekenhuis. Samen met onze klanten denken wij continu na hoe de virtuele speeltuin het verblijf elke dag een stukje leuker kan maken voor de kinderen.
ZIjn er andere kosten verbonden aan PlaygroundVR naast licentiekosten?
Naast licentiekosten zijn er geen andere kosten verbonden aan PlaygroundVR. Mochten jullie geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld een specifiek speelattributen of jullie mascotte in de speeltuin dan kunnen jullie contact met ons opnemen voor de mogelijkheden.
Technische Vragen
Moet er een WiFi verbinding beschikbaar zijn?
Er is een WiFi verbinding nodig om gezamenlijk in de virtuele speeltuin te spelen. Speel je alleen? Dat kan ook zonder WiFi verbinding.
Hebben jullie patiëntgegevens nodig? Hoe zit het met AVG?
Om te spelen in de virtuele speeltuin kondigen we geen patiëntgegevens. Alles is volledig anoniem. Dat betekent dat er geen account aangemaakt hoeft te worden en er ook geen namen worden opgeslagen waarmee een koppeling naar de echte kan worden gemaakt.
Ik zie de controller niet in het spel, wat kan ik doen?
Oculus GO
Soms kan het gebeuren dat je de controller opnieuw moet kalibreren. Dit kun je doen door drie seconden de Oculus Button (zie hiernaast) in te houden terwijl je de bril op je hoofd hebt. Wanneer je geen laadicoontje in beeld ziet komen dan kan het zijn dat de controller leeg is (verwissel dan de batterijen) of dat je de verkeerde controller in de hand hebt (controleer dan het nummer van de bril met de controller).
Pico G2 4K
De controller van de Oculus Go en de Pico G2 4K zijn bijna identiek. Voer dezelfde stappen voor de Pico uit door ook op de onderste ronde knop op de Pico controller te gebruiken.
Hoe kan ik de VR-bril ontgrendelen?
Oculus GO
Wanneer je de melding ’VR-Ontdekken’ krijgt is de VR-bril nog vergrendeld. Je
kunt de VR-bril ontgrendelen door 3 seconden de ‘Oculus Button’ (zie plaatje
hierboven) in te houden. Daarna is de VR-bril ontgrendeld.
Pico G2 4K
De controller van de Oculus Go en de Pico G2 4K zijn bijna identiek. Voer dezelfde stappen voor de Pico uit door ook op de onderste ronde knop op de Pico controller te gebruiken.
Hoe zet ik de VR-bril aan?
Oculus Go
1) Als de bril nog batterij heeft en in stand-by staat voldoet een korte druk op
de middelste knop bovenop de headset. De bril zal dan uit standby modus
gaan
2) Gebeurt er niks? Dan kan het zijn dat de bril is uitgeschakeld. Houd dan de
de middelste knop boven op de headset drie seconden ingedrukt. De bril zal
dan gaan opstarten.
3) Blijft de VR-bril uit? Dan kan het zijn dat de bril leeg is en je deze eerst moet
opladen in het VR-meubel.
Pico G2 4K
1) Als de bril nog batterij heeft en in stand-by staat voldoet een korte druk op
de knop rechtsonder op de headset. De bril zal dan uit standby modus
gaan.
2) Gebeurt er niks? Dan kan het zijn dat de bril is uitgeschakeld. Houd dan de
de knop rechtsonder op de headset drie seconden ingedrukt. De bril zal
dan gaan opstarten.
3) Blijft de VR-bril uit? Dan kan het zijn dat de bril leeg is en je deze eerst moet
opladen.
Mijn VR-bril lijkt te zijn vastgelopen. Wat kan ik doen?
Wanneer de bril niet reageert zoals jij dat verwacht kun je proberen om de bril
opnieuw op te starten.
Oculus Go
Houd de ‘aan-knop’ van de bril voor drie seconden ingedrukt. Hierna zal er een menu verschijnen binnen in de bril met de opties ‘Uitschakelen’, ‘Opnieuw opstarten’ en ‘Annuleren’. Selecteer met de controller de gewenste optie.
Pico G2 4K
Houd de ‘aan-knop’ van de bril voor vijf seconden ingedrukt. De bril schakelt nu uit. Wacht eventjes en start daarna de VR-bril opnieuw op.
Hoe zet ik het geluid harder of zachter?
Oculus Go
Je kunt het geluid van de bril aanpassen via de lange horizontale knop bovenop de bril. Door op + te drukken gaat het geluid harder. Door op – te druk- ken zet je het geluid zachter.
Pico G2 4K
Je kunt het geluid van de bril aanpassen via de lange horizontale knop linksonder op de bril. Door op + te drukken gaat het geluid harder. Door op – te drukken zet je het geluid zachter.