PlaygroundVR opstarten en beginnen met spelen

PlaygroundVR Laadscherm

Beginnen met spelen

Als je PlaygroundVR hebt opgestart kom je na het groene laadscherm terecht in de speellobby. Hierin kun je verschillende dingen doen zoals je avatar uitkiezen, codes invoeren om een nieuwe kamer te vinden en een speelruimte binnengaan. Hieronder lees je hoe je deze verschillende acties uitvoert.

Screenshot-redo-Jason-017

De speellobby

Dit is hoe de speellobby eruit ziet. Je ziet de controller handleiding links, de spiegel in het midden en rechts het menu om een speeltuin uit te kiezen.

PlaygroundVR controls uitleg

Verplaatsen en klikken met de controller

Rondkijken
 1. Rondkijken gaat gemakkelijk door met je hoofd te bewegen naar de plek waar jij toe wilt kijken. Net zoals in het echt.

 2. Hoofd bewegen niet mogelijk? Rondkijken in de VR-wereld kan ook met de controller. Daarvoor gebruik je de grote ronde knop op de voorkant. Als je op de linkerkant druk draai je naar links, als je op de rechterkant draai je naar rechts.

Dit is vooral goed om te gebruiken bij kinderen die bedlegerig zijn en zichzelf dus niet om kunnen draaien.

Screenshot-redo-Jason-004
Jezelf verplaatsen
 1. Je verplaatst jezelf door de speeltuin door te teleporteren. 

 2. Als je met de controller in het spel wijst naar de grond komt er een grote blauwe pijl tevoorschijn. Dit is de plek waar je je naar toe kunt verplaatsen.Let op: deze pijl komt alleen tevoorschijn als je dichtbij genoeg op de grond mikt.

 3. Druk nu op de knop achterop de controller (de trigger). Je springt nu naar de plek toe die jij hebt aangewezen

Screenshot-redo-Jason-003
Screenshot-redo-Jason-002
Klikken op een knop
 1. Wijs met de controller naar de knop die je wilt klikken

 2. Druk dan op de achterste knop (de trigger) van de controller

 3. Je hebt nu op de knop geklikt
Objecten oppakken
 1. Objecten kun je alleen oppakken als je dichtbij genoeg staat. Als je met de controller wijst naar het object verschijnt er de tekst ‘Klik om op te pakken’.

 2. Houd de achterste knop van de controller (de trigger) in om het object vast te pakken. Let op: laat de trigger niet los, anders valt het object weer.

 3. Je kunt het object nu bewegen.

 4. Wil je het object gooien? Maak dan een gooiende beweging met de controller en laat de trigger los op het moment dat je het object wilt gooien.
Screenshot-redo-Jason-022

Je avatar uitkiezen

 1. In de speellobby staat een hele grote spiegel. In deze spiegel kun je jezelf bekijken zodat je weet hoe jouw avatar eruit ziet. Zwaai maar eens naar jezelf!

 2. Je kunt de avatar aanpassen via de knoppen op de spiegel (zie plaatje hieronder).

 3. Via de knoppen met pijltjes kun je de verschillende avatars bekijken. Of klik op de losse knop om een willekeurige avatar te krijgen.

 4. Heb je een leuke avatar gevonden? De avatar die je als laatste hebt gekozen wordt ook jouw avatar in de speeltuin.
PlaygroundVR Codes invoeren

Codes gebruiken

Heb je vanuit het PlaygroundVR team een speciale code gekregen om in te voeren? Dan lees je hier hoe je dat kunt doen. Zo niet, dan kun je deze sectie overslaan.

 1.  Rechts van de spiegel zie je een sectie met negen verschillende icoontjes met daarboven: “Unlock new room of Vind nieuwe kamer”. Deze icoontjes dienen om een code in te voeren om bijvoorbeeld een speeltuin te ontgrendelen of andere functionaliteiten in PlaygroundVR

 2. Toets met de behulp van de controller de code in die je hebt doorgekregen van PlaygroundVR. 

 3. Als je de juiste code hebt ingevoerd ontvang je hier een notificatie van in het spel. Met een verkeerde code krijg je een melding dat de code niet klopt.
PlaygroundVR Speelruimte kiezen

Speelruimte kiezen

Ben je klaar om te gaan spelen? Hier lees je hoe je de speeltuin in kunt gaan.

 1. Rechts van de codes vind je een sectie met de verschillende speeltuinen waar je in kunt gaan.
   1. Speel Alleen –  Als je alleen wilt spelen kun je op de ruimte ‘Speel Alleen’ drukken
   2. Speel via WiFi met anderen – .Als je meerdere headsets hebt waarop je tegelijkertijd wilt gaan spelen, druk dan met alle headsets op de speelruimte met jouw WiFi naam. Dan komen alle headsets in dezelfde speelruimte.

 2. Klik met de controller op de speeltuin van jouw keuze en je zult automatisch deze speeltuin in gaan. Veel speelplezier!
Screenshot-redo-Jason-019

Overige instellingen

Via ‘Instellingen’ is het mogelijk om de taal aan te passen of bijvoorbeeld de muziek uit te zetten. Druk op het tandwieltje boven de tekst ‘Instellingen’ en het extra menu verschijnt. De beschikbare talen zijn Nederlands, Engels en Duits.

Handig om te weten

Screenshot-redo-Jason-015
Screenshot-redo-Jason-023

Jouw speeltuinnaam

Via ‘Instellingen’ is het mogelijk om de taal aan te passen of bijvoorbeeld de muziek uit te zetten. Druk op het tandwieltje boven de tekst ‘Instellingen’ en het extra menu verschijnt. De beschikbare talen zijn Nederlands, Engels en Duits.

Praten met anderen

Als je wilt praten met anderen in de speeltuin kan dat simpel via de microfoon van de headset. Je kunt gewoon praten en de anderen zullen je horen.

De speeltijd

Er zit een limiet op de speeltijd van PlaygroundVR. Kinderen kunnen maximaal 20 minuten spelen in de speeltuin, daarna sluit de speeltuin zich automatisch af en is er een afkoelperiode. De regel hebben wij ingevoerd om de kinderen verantwoord met VR te laten spelen.

Wat kun je allemaal doen in de speeltuin?

Er is vanalles te beleven in de speeltuin van PlaygroundVR en het leukste is…. zelf op ontdekking gaan! Ook kun je vele objecten kun je oppakken en spelletjes mee bedenken. Wees creatief! In deze sectie vind je wat meer inspiratie over wat te ontdekken is in de speeltuin.

Screenshot-redo-Jason-024

Hoera! Je bent in de speeltuin. Hier liggen allemaal objecten waarmee je kunt spelen: dobbelstenen, knuffels, takken, ballen, poppen, robots, dieren. Ga op onderzoek uit en speel er op los.

Screenshot-redo-Jason-005
Wil je naar de andere kant van de speeltuin? Je kunt over de brug, maar ook over de springstenen! Pas maar op dat je niet in het water valt.
PlaygroundVR
Zin in een potje kegelen of bowlen? In de speeltuin staan twee sets met kegels die je om kunt gooien. Als je de bal er tegenaan gooit gebeurt er iets magisch, probeer het eens uit!
Screenshot-redo-Jason-014
Flink gespeeld en heb je dorst? Ga dan even naar de limonadekraam en schenk voor jezelf en anderen een beetje limonade in. Heerlijk verfrissend!
Screenshot-redo-Jason-008
ZIn in iets spannends? Ga dan eens de klimboom in! Op de bovenste verdieping kun je prachtig over de speeltuin uitkijken. Het is best hoog, hoor je de wind waaien?
Screenshot-redo-Jason-006
Aan de andere kant van het water staat een net gespannen voor een sportspelletje. Zijn de ballen op? Maak dan zelf nieuwe ballen met de ballenmachine die er naast staat.
Screenshot-redo-Jason-013
Eventjes uitrusten of gewoon gezellig kletsen? Ga dan naar het kampvuur toe en hoor het vuur knetteren. Wist je dat je ook een bal in het vuur kunt gooien? Kijk maar eens wat er gebeurt…
Screenshot-redo-Jason-007
In de speeltuin hoor je ontspannende natuurgeluiden. Heb je de specht al horen tikken? Ook kun je een lekker muziekje opzetten via de muziekspeler. Druk met de controller op play en kies een leuk muziekje uit!
Screenshot-redo-Jason-012
Een nieuwe wereld ontdekken kan via de Iglo in de hoek van de speeltuin naast de klimboom. Ga naar binnen door met de controller op de ingang te klikken.
Screenshot-redo-Jason-011
Binnen in de Iglo is een wondere winter wereld! Je kunt de trappen op om de kerstboom van dichtbij te bekijken en zelfs sneeuwballen gooien naar elkaar. Blijf wel goed bewegen, want straks krijg je het koud!
Screenshot-redo-Jason-001
Je kunt de winterwereld weer uit via de magische deur. Richt met je controller op het midden van het portaal en klik om terug naar de speeltuin te gaan.
pgvrteam

Welke dingen om te doen kun jij nog meer bedenken?

Deze pagina wordt elke keer vernieuwd. We zijn benieuwd naar wat voor spelletjes je allemaal hebt gespeeld in PlaygroundVR! Laat het ons weten met een berichtje.